Manege St. Frans is aangesloten bij de FNRS en in het bezit van het verplichte veiligheid certificaat.
Dit houd voor ons in dat wij onder strenge veiligheidscontrole staan van de FNRS, die onder andere let op of wij met gediplomeerde instructeurs werken, onze ruiters de verplichte caps dragen en nog talloze regels meer.


Lid zijn van de FNRS is niet alleen belangrijk om dit certificaat maar ook heeft het grote voordelen.
Onze ruiters worden allemaal verplicht om een ruiterpaspoort aan te vragen.

Het ruiterpaspoort is een persoonsgebonden document en is bedoeld om verschillende activiteiten binnen de (recreatieve) paardensport in vast te leggen. In het ruiterpaspoort wordt het actuele niveau van de ruiter bij gehouden (de verkregen diploma's worden geregistreerd) en het is de officiële startlicentie voor de FNRS wedstrijden.


Het ruiterpaspoort biedt tevens:

  • Een wettelijke aansprakelijkheid (WA) verzekering (indien de ruiter rijdt op een manegepaard)
  • Een ongevallen verzekering
  • Diverse kortingen op b.v. ruitersportartikelen, cursussen, abonnement op het weekblad "De Hoefslag"

Bij de Federatie van Nederlandse Rijscholen (FNRS) staat kwaliteit en veiligheid hoog in het vaandel. Om op de juiste en verantwoorde wijze te leren paardrijden heeft de FNRS diverse ruiteropleidingen ontwikkeld. Deze opleidingen werken volgens een modulesysteem. Stap-voor-stap groeit men zo door tot een volleerd ruiter. Door middel van proeven wordt iedere module afgesloten. De opleidingen zijn buitenrijden, dressuur en springen.
De dressuuropleidingen begint makkelijk met proeven zonder galop en eindigt met proeven op hoog niveau. In totaal zijn er 12 F-proeven, waarvan een aantal wordt ondersteund met een theorie-examen. Per afgelegde proef moet door de ruiter minimaal 210 punten worden behaald. Bij goed gevolg ontvangt men een promotiepunt stempel in het ruiterpaspoort bij de betreffende proef. Zodra voldoende promotiepunten zijn behaald kan men starten met de volgende proef. Het daadwerkelijke aanvangsniveau wordt bepaald door de instructeur.


F-proeven
De F-proeven zijn proeven geschikt voor ruiters die net beginnen met paardrijden tot en met gevorderden. Er zijn in totaal 20 F-proeven en daarbij kan een diploma behaald worden. Om naar de volgende klasse te komen moet de ruiter voldoende promotiepunten behalen. Hoe je promotiepunten kunt verdienen en wat het allemaal inhoudt wordt duidelijk voor je beschreven in het kopje “De promotiepunten”. De F1 en F2 hebben nog geen galop en de figuren zijn eenvoudig. De F3 en F4 hebben simpele figuren, maar wel met galop. De F5 en F6 worden iets moeilijker met figuren en daarbij moet het laatste theorie-examen gedaan worden. Vanaf de F7 moeten de figuren nauwkeurig op de letter gereden worden. Het wordt hierdoor ook wat moeilijker. Na het behalen van het F8 diploma mogen ruiter paspoorthouders ook meedoen aan landelijke wedstrijden van het KNHS. Hier mag de ruiter meedoen in de B-dressuur. Wanneer het F12 diploma behaald is mogen ruiter paspoorthouders starten in de L1-dressuur van de landelijke KNHS wedstrijden. 8 April 2006 zijn nieuwe proeven geïntroduceerd, F13 - F20.

 

F-Proef- en Promotiepuntinformatie

  •  Er zijn voor alle F-proeven 210 punten vereist om 1 Promotiepunt te behalen
  • Het aantal foute antwoorden bij de theorietoets wordt afgetrokken van het aantal behaalde praktijkpunten. Bij meer dan 3 fouten krijg je 1 herkansing.
  • Voor de proeven F1 en F2 is 1 Promotiepunt nodig om door te gaan naar het volgende niveau
  • Voor de proeven F3 t/m F12 zijn 2 Promotiepunten nodig om door te gaan naar het volgende niveau (F12 is het laatste niveau)
  • Voor de proeven F2A, F4B en F6B dient een theorietoets gemaakt te worden.

o        F2:         Kennis manegefiguren en rijbaanregels
o        F4:         Kennis gedrag, gangen en figuren
o        F6:         Kennis van exterieur en rijtechniek

    • Theorietoetsen worden afgelegd bij het wedstrijdsecretariaat direct ná de praktijkproef
    •  Theorieboeken zijn verkrijgbaar bij de manege tegen betaling van 14,50 eur.
    • Diploma’s worden verkregen bij het behalen van de benodigde Promotiepunten voor de proeven F2, F4, F6, F8, F10 en F12

    Home

Design & realisatie: Saskia vd Borg en Ilse Riemsdijk.copyright@manegestfrans